Skip to main content

Nu de start van je medische carrière in zicht is, dien je een aantal praktische zaken in orde te brengen:

1.

Visum ‘license to practise’

Het visum is een federale bevoegdheid en wordt uitgereikt door de de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Je krijgt je visum zodra je je basisopleiding als arts hebt voltooid en je diploma behaald hebt. Je hoeft het visum niet aan te vragen.

2.

Inschrijving bij de ‘Orde der geneesheren’

De inschrijving bij de Orde der artsen is wettelijk verplicht voor zowel Belgische als buitenlandse artsen die de geneeskunde tijdelijk of definitief in België wensen uit te oefenen. Je inschrijven doe je hier.

3.

Stage als HAIO/ASO

4.

Riziv-nummer

Je ontvangt een voorlopig RIZIV-nummer als ‘arts in opleiding’ met het statuut ASO/HAIO en dit vanaf het ogenblik dat je stageplan is ingediend. Je mag geen verstrekking attesteren zolang je geen Riziv-nummer hebt.

Als je reeds wenst te starten (en werken) tijdens de zomervakantie alvorens je stage aan te vatten, dan dient je een Riziv-nummer ‘000’ aan te vragen via relameta@riziv.fogv.be, samen met het bewijs inschrijving ‘Orde der geneesheren’, arbeidscontract of bij het ontbreken daarvan de melding van plaats van tewerkstelling, en ook een kopie van je ID-kaart.

Als je deze stappen hebt gezet wees er dan van bewust dat je een heel eind bent opgeschoten ;-), vervolgens dien je het sociaal-financieel-fiscaal aspect nog even onder de loep te nemen. ComfiMedic kan hierbij voor jouw een rol van betekenis spelen zodat je verder kan rekenen op een bevestiging van jouw verhaal als zorgverlener!  Ontdek het hier! .

Indien je vragen hebt over beroepsaansprakelijkheid, rechtsbijstand, Riziv-toelage, belastingen, … als beginnende arts, dan helpt onze jarenlange ervaring in de medische sector je meteen op weg.

Waar moet je nog rekening mee houden?

Je werkt in het kader van jouw stage meer specifiek onder het sui generis-statuut, wat gedeeltelijk gebaseerd is op het bediendenstatuut.

  • Voor de specialisten in opleidingen zal het ziekenhuis waar stage wordt gelopen het contract van dit statuut opmaken.
  • Voor de huisartsen treedt een vzw op als werkgever. In België is dit voor de Nederlandstalige huisartsen SUi vzw.

Welke rechten hebt je naast je loon?

  • Je hebt recht op moederschapsverlof en -vergoeding, kinderbijslag en kraamgeld.
  • Riziv-toelage van € 6.287,70 (2020).
  • Vergoeding/verzekering bij arbeidsongevallen en beroepsziekten.
  • Recht op ziekteverlof met behoud van volledig loon via de werkgever (eerste maand) en nadien een gedeeltelijk loon via de sociale zekerheid.

Waarop maakt je geen aanspraak?

  • Je bouwt geen pensioenrechten op gedurende je jaren als HAIO/ASO
  • Je hebt geen recht op vakantiegeld
  • Je hebt geen recht op werkeloosheidsuitkering
  • Je hebt ook geen recht op eindejaarspremie, ouderschapsverlof, omstandigheidsverlof, palliatief verlof, minimumloon, vergoeding woon-werkverkeer, eventuele maaltijd- en onkostenvergoeding…

Beroepsaansprakelijkheid

HAIO (huisarts in opleiding)

Als HAIO dien je verzekerd te zijn tegen beroepsrisico’s, een verzekering die de beroepsaansprakelijkheid als arts dekt. Je bent hiervoor als HAIO gedekt door de polis van SUi vzw voor alle activiteiten die tot de stage behoren. Andere medische activiteiten (buiten de eigenlijke stage) zijn niet toegestaan en zijn dus niet verzekerd. SUi vzw heeft tevens een arbeidsongevallenverzekering en een groepsverzekering (overlijdenskapitaal en een gewaarborgd inkomen ten gevolge van een arbeidsongeschiktheid door ziekte of een privé-ongeval) afgesloten voor alle aangesloten HAIO’s. Ook ad hoc activiteiten zoals medische bijstand of slachtofferhulp zijn gedekt via deze polis.

Gedetailleerde informatie over het sui generis-statuut, de werkvoorwaarden, de verzekeringen en andere details vind je in het huishoudelijk reglement van de SUi vzw. of bekijk hier de veel gestelde vragen.

Welke specifieke medische activiteiten mag de HAIO daarnaast uitoefenen?

Tijdens je stage en in het kader van je opleiding mag je eventuele korte stageactiviteiten plannen in overleg met je praktijkopleider en coördinator. Deze aanvullende stages maken deel uit van je stageplan. Je praktijkopleider dient uitdrukkelijk akkoord te gaan, aangezien je betaling blijft verderlopen gedurende deze aanvullende stages. Er is in principe geen extra of bij komende vergoeding voorzien voor deze activiteiten. Activiteiten die hiervoor in aanmerking komen, zijn bv. activiteiten bij Kind&Gezin, in centra voor geestelijke gezondheidszorg, polyklinische consultaties bij een specialist, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, diëtisten, apothekers, CAW, OCMW, Rode Kruis … Meer informatie vind je via het Vlaams Artsensyndicaat.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat je daarnaast zelf een verzekering beroepsaansprakelijkheid dient af te sluiten, aangepast aan de specifieke noden voor de te verzekeren activiteit.

Dat check je zelf best tijdig bij je stagemeester, SUi of stageplaats.

De praktijkopleider dient verder over een extra verzekering als opleider te beschikken. De meeste verzekeringsmaatschappijen eisen dit namelijk.

ASO (arts-specialist in opleiding)

Arts-specialisten in opleiding zijn als medewerkers van het ziekenhuis verzekerd via de groepspolis beroepsaansprakelijkheid van het ziekenhuis.

De verzekering dekt alle handelingen die de kandidaat tijdens de opleiding stelt met inbegrip van de anterioriteit en de posterioriteit. In praktijk is dit niet altijd het geval, wat kan leiden tot onduidelijkheden of discussies die zware gevolgen kunnen hebben. Zo zijn ook bv. ad hoc activiteiten zoals het bieden van medische bijstand of slachtofferhulp niet altijd gedekt via deze polis.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn dat je zelf een verzekering beroepsaansprakelijkheid dient af te sluiten, aangepast aan de specifieke noden voor de te verzekeren activiteit. Bevraag je hiervoor tijdig bij de stagemeester of werkgever. De voorwaarden en waarborgen van de onderlinge groepsverzekering beroepsaansprakelijkheid kunnen sterk verschillen in functie van de financiële partners en/of de betrokken stageplaatsen.